Įdomiausia praeito savaitgalio pramoga - švediško delikateso - fermentuotos silkės degustacija.
Prieš mėnesį, besilankant anoje Baltijos jūros pusėje, Östra Sörmlands aeroklube, pasitaikė proga tos silkės parsigabenti į Lietuvon,
nes pasakojimų apie šio švedų patiekalo ypač savotiškas savybes buvau girdėjęs ne kartą. Skardinė - labai spalvinga, tik išsipūtusi
kaip balionas. Maisto higienos specialsitai tokį reiškinį vadina "bombažu" ir taip atrodančių konsevų valgyti griežtai nerekomenduoja.
Bet kolegos švedai nuramino - šiam patiekalui, vadinamam "Surströmming" tai yra normalu, - girdi, taip ir turi būti. Žodžiu, jie tokią
silkę sėkmingai valgo nuo 16-to amžiaus, o gal net ir nuo dar seniau... Kartu paaiškino ir su kokiais kitais maisto produktais toji silkė
derinama ją valgant. Tiesa, žinodami kitataučių reakciją į šio patiekalo aromatines savybes, skardinę patarė atidarinėti lauke, arba
panardinant į vandenį, ypač jeigu tai atliekama patalpoje.
Taigi, pasikliaudami švedų rekomendacijomis, surströmming'o skardinę išsinešėme laukan (ir dėl to vėliau nė kiek nepasigailėjome)
Dėl skardinės deformacijos įprastas konservų atidarytuvas nelabai tiko. Bet galiausiai pavyko, nes pasigirdo aiškus "pišššššš..." ir po
kelių sekundžių prie manęs neliko nė vieno degustacijos dalyvio - visi išsilakstė į šalis. Sulaikęs kvėpavimą skardinę bandžiau atidarinėti
toliau. Reikia pripažint, kad sekėsi sunkiai... Kažkas atnešė puodą su vandeniu. Bet vis tik nusprendėme tą skystą, rudai-drumzliną
skardinės turinį pirmiausia išpilti tolėliau, pamiškėje ir tik po silkę merkti į puodą. Tiesa, vandenį puode vėliau keitėme dar kelis kartus,
kol galiausia pasirįžome ši egzotišką patiekalą įsinešti vidun. Problema, kad norinčių toliau dalyvauti "degustacijoje" skaičius sumažėjo
tiesiog katastrofiškai
Galiausiai likome tik trise... Bandėme tą surströmming'ą derinti su visais maisto produktais, kuriuos tik man
rekomendavo švedai, bet rezultatas visais atvejais, deja, buvo lygiai toks pats. Žodžiu, "fermentuotos" silkės liko daug... Na, gal kulinarinės
tradicijos priešingoje Baltijos jūros pusėje kitokios, bet viena taip ir liko neaišku - kodėl tai yra pripažinta delikatesu ...